Планът за възстановяване и устойчивост се забави изключително много. Това заяви

...
Планът за възстановяване и устойчивост се забави изключително много. Това заяви
Коментари Харесай

Пеканов обещава: Ще запазим въглищните централи

Планът за възобновяване и устойчивост се забави извънредно доста. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов по време на чуването на вицепремиера Атанас Пеканов в Народно събрание за уговорките в Плана в бранш енергетика.

Червените питат дали ще се закрият 60% от мощностите на маришките централи и считат, че точно това е тематиката, по която би трябвало да има чуване. От Българска социалистическа партия желаят информация какъв брой срещи е провел Пеканов по тематиката, какви уверения има от Европейска комисия, че ще успеем да спасим енергетиката ни.

Вторият транш по ПВУ въобще не е сигурен,  заяви Гуцанов и по мнението му служебният кабинет предлага в законите по Плана лобистки ползи. ПВУ няма да се извърши заради недостиг в подготовката му, е мнение на НСОРБ. Какво направи служебният кабинет, с цел да избави въглищните централи, питат още алените.

Атанас Пеканов изрази задоволството си, че се е стигнало до тематиката и поздрави Георги Свиленски, че няколко пъти го вика в зала. Той захапа левите, че при кабинета Петков не са изразили опасения по ограниченията в ПВУ. Много отговорно започнахме стъпки по предоговаряне, изясни вицепремиерът. Изготвена е позиция на МЕ, че до момента в който е такава обстановката в енергетиката като актуалната, не може да се закриват въглищните централи.
 Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, само че няма да се откажем
Христов: Трудно ще бъде предоговарянето на ПВУ, само че няма да се откажем

Предстоят договаряния със синдикати и локални общности

Вариант е да дадем други ограничения за понижаване на излъчванията, стана ясно от думите на Пеканов. Ако не дадем опция, ще загубим пари. Европейска комисия споделя, че всички промени, които се възнамеряват, би трябвало да бъдат показани дружно. Затова се работи по преработката на Плана и по плановете, прави се оценка какви ограничения ще отпаднат от ПВУ. Извършва се обзор на съществуващите ограничения в Плана, съобщи Пеканов. Ще отпаднат тези, които не могат да се изпълнят и тези, които се бавят.

Трябва да потвърдим значимостта на новите планове, защото не желаеме да губим тези пари, безапелационен бе той. Ние сме в златната среда - получили сме 25% от парите, а забавянето, което служебният кабинет завари, е наваксано, съобщи Пеканов. Законите по ПВУ дават отговор на европейските условия. Когато те бъдат признати, ще можем да стартираме да получаваме средства.
 Пеканов: Ще си получим парите по ПВУ, като си свършим работата
Пеканов: Ще си получим парите по ПВУ, като си свършим работата

През предходната година не си кореспондираха разноските и приходите, съобщи той

Господин Пеканов, не ви прави чест, отговори Георги Свиленски от Българска социалистическа партия и го захапа, че ходел единствено в командировки в чужбина. Ще срещнете отпора на целия парламентаризъм, закани се социалистът. Не сте проницателен, не сте забавен, акцентира Свиленски и посъветва Пеканов да не се занимава с членовете на Българска социалистическа партия, а с изключените от партията.

Повод за този коментар бе вметнатото от вицепремиера, че пред депутати в Екологичен потенциал е коментирал тематиката и посочи, че все по-рядко канели алените в Европарламента. И Борислав Гуцанов го упрекна в надменност. Тук сме ви поканили, с цел да приказваме за енергетика, акцентира аленият народен представител.

Изготвен ли е разбор за адекватността на енергийната система, попита Теменужка Петкова от ГЕРБ. Атанас Пеканов отговори, че има подобен разбор. Ежемесечен разбор на хода по ПВУ се прави, стана ясно още. През юни ще подадем настояванията по REPowerEu и още веднъж изрази убеденост, че ще получим всички пари по тази спомагателна глава. Най-много разплащания има към столичното метро.

България се е трансформирала в чист вносител на електрическа енергия, включи се и Владислав Панев от ПП/ДБ. Според него са нужни вложения в енергетиката в идващите години, с цел да е постоянна системата. Според вицепремиера има прогрес по плановете за декарбонизация. Показали сме на Европейска комисия за какво не можем да затворим въглищните централи и причините ни са признати от Брюксел. Но както още веднъж посочи той, се чакат проекти от наша страна по какъв начин ще понижим излъчванията, другояче ще загубим милиарди. Ще запазим централите, безапелационен бе Атанас Пеканов. Изпълнението на плановете се движи в график, посочи той.
 Пеканов: Всички оперативни стратегии са утвърдени
Пеканов: Всички оперативни стратегии са утвърдени

Институциите били оптимално мобилизирани да не загубим европейски средства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР